Vés al contingut

Mia Couto

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula personaMia Couto

(2006) Modifica el valor a Wikidata
Biografia
NaixementAntónio Emílio Leite Couto
5 juliol 1955 Modifica el valor a Wikidata (69 anys)
Beira (Moçambic) Modifica el valor a Wikidata
NacionalitatMoçambic
FormacióUniversitat Eduardo Mondlane Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball Maputo Modifica el valor a Wikidata
OcupacióBiòleg i escriptor
ActivitatÀfrica postcolonial
OcupadorTempo
Notícias
Agência de Informação de Moçambique (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Membre de
GènereRealisme animista, ficció històrica
Família
PareFernando Leite Couto Modifica el valor a Wikidata
Premis

IMDB: nm0184241 Allocine: 531540 Allmovie: p544699 TMDB.org: 1159876 Goodreads author: 49680 Modifica el valor a Wikidata

António Emílio Leite Couto (Beira, 5 de juliol de 1955), més conegut com a Mia Couto, és un escriptor moçambiquès, guanyador del Premi Luís de Camões de 2013 i del Premi Internacional Neustadt de Literatura 2014.[1]

Biografia

[modifica]

Primers anys

[modifica]

Couto va néixer a la ciutat de Beira, la segona ciutat més gran de Moçambic, on també va ser criat i educat. És el fill d'emigrants portuguesos que es van traslladar a l'antiga colònia portuguesa en la dècada de 1950. Quan tenia catoze anys, alguns dels seus poemes es van publicar en un diari local Notícias da Beira. Tres anys més tard, el 1971, es va traslladar a la capital Lourenço Marques (avui Maputo) i va començar a estudiar medicina a la Universitat de Lourenço Marques. Durant aquest temps, la guerrilla anticolonial i moviment polític FRELIMO estaven lluitant per enderrocar el règim colonial portuguès a Moçambic.

Després de la independència de Moçambic

[modifica]

L'abril de 1974, després de la Revolució dels Clavells de Lisboa i de l'enderrocament del règim de l'Estat Nou, Moçambic estava a punt de convertir-se en una república independent. El 1974, el FRELIMO va demanar a Couto que aturés els seus estudis durant un any per treballar com a periodista a Tribuna fins a setembre de 1975 i després com a director de la nova Agència d'Informació de Moçambic (AIM). Més tard, va dirigir la revista Tempo fins a 1981. El seu primer poemari, Raiz de Orvalho, es va publicar el 1983; incloïa textos dirigits contra el domini de la propaganda militant marxista.[2] Couto va continuar treballant per al diari Notícias fins a 1985, quan va renunciar-hi per acabar un curs de biologia.

Obra literària

[modifica]

Mia Couto és considerat un dels escriptors més importants de Moçambic. Les seves obres s'han publicat en més de 20 països i en diversos idiomes, inclòs el portuguès, anglès, francès, alemany, italià, serbi, català i l'estonià. En molts dels seus textos, intenta recrear la llengua portuguesa infonent-hi el vocabulari i les estructures regionals de Moçambic, tot produint un nou model per a la narrativa africana. Estilísticament, la seva escriptura es veu influenciada pel realisme màgic, un moviment popular a les literatures llatinoamericanes modernes, i el seu ús de la llengua és una reminiscència de l'escriptor brasiler João Guimarães Rosa, i també està profundament influenciat per l'escriptor de Bahia Jorge Amado. S'ha caracteritzat per crear refranys, de vegades coneguts com a "improverbis" en la seva obra de ficció, així com endevinalles, llegendes, metàfores, i ha donat a la seva obra una dimensió poètica.[3]

Un jurat internacional a la Fira Internacional del Llibre de Zimbabwe va seleccionar la seva primera novel·la, Terra Sonâmbula, com un dels millors dotze llibres africans del segle xx. El 2007 es va convertir en el primer autor africà a guanyar el Premi Literari Unió Llatina, que s'atorga anualment a Itàlia des de 1990. Mia Couto es va convertir en el quart escriptor en llengua portuguesa que guanya aquest prestigiós reconeixement, que va obtenir competint amb altres escriptors de Portugal, França, Colòmbia, Espanya, Itàlia i Senegal.

Treballa com a biòleg al Parc transfronterer del Gran Limpopo, mentre continua el seu treball en altres projectes d'escriptura.

Premis i reconeixements

[modifica]

Llibres

[modifica]

Referències

[modifica]
  1. 1,0 1,1 «Mia Couto: Escriptor, biòleg, periodista, poeta». CCCB. [Consulta: 26 març 2021].
  2. Chabal, Patrick.
  3. Maria João Coutinho. 2008.
  4. Hector Tobar (1 November 2013).
  5. "Noted Mozambican Author Mia Couto Wins 2014 Neustadt International Prize for Literature".
  6. «'Terra somnàmbula', de Mia Couto: Tota la poesia de la tragèdia». El nacional.cat, 01-12-2018. [Consulta: 26 març 2021].
  7. «Couto, Mia» (en castellà). DHTE. [Consulta: 26 març 2021].
  8. «La confessió de la lleona». Periscopi. [Consulta: 26 març 2021].

Enllaços externs

[modifica]

Crítiques: